Zotter

Zotter Schokolade Manufaktur

(Manufaktura Czekolady Zotter)

logo manufaktury czekolady Zotter

Siedziba: Bergl (Styria), Austria

 

Oferta produktowa Zottera to prawdziwy festiwal czekoladowej kreatywności. Prowokujące opakowania zaprojektowane przez Andreasa h. Gratze – artystę specjalizującego się w sztuce użytkowej – kryją w sobie nie mniej nietypowe smaki. Oprócz łatwych do przewidzenia standardów (marcepan, orzechy, nugaty, truskawki) w nadzieniach trafiamy na… skwarki bekonu, wieprzową krew czy galaretkę z pstrąga.

Zotter z pstrągiem!

Tabliczka białej malinowo-kokosowej czekolady nadzianej pianką z pstrąga.

Pomylilibyśmy się jednak ogromnie próbując jedynie tych najbardziej szalonych smaków, tak dobrze nadających się na nietypowy, zachęcający do rozmowy słodki prezent. Prawdziwe skarby znajdziemy w serii Labooko. Pod tą nazwą kryją się podwójne tabliczki bez nadzienia, wykonane najczęściej z ziaren kakao z konkretnych krajów czy plantacji (single origin). Porównywanie smaków i aromatów poszczególnych tabliczek dostarczy radości nawet najbardziej wymagającym koneserom. Z uznaniem spojrzą też na krótką listę składników.

Zotter Peru 100%

Lista składników krótsza już być nie może. Czekolada 100% czyli czysta masa kakaowa bez cukru. Jak na „setkę” niezwykle łagodna.

Tabliczki Zottera docenił m.in. Georg Bernardini, który w swej książce „Der Schokoladentester” opisał kilka tysięcy czekoladowych produktów, a właśnie czekolady Zotter znalazły się na pierwszym miejscu listy ulubionych. Najwyższą oceną możliwą do zdobycia w rankingu Bernardiniego jest sześć kabosów (owoców kakao) – takie wyróżnienie otrzymali wyłącznie Damian Allsop, Domori, Jean-Paul Hevin, La Maison du Chocolat, Patrick Roger, Pierre Marcolini, William Dean Chocolates i właśnie Zotter – kilkuset pozostałych czekoladników musiało zadowolić się niższą oceną. Wśród pięciu najciekawszych firm czekoladowych w Europie wymienił Zottera dziennik ekonomiczny „Financial Times”.

Zwolenników ekożywności ucieszy informacja, że produkty Zottera certyfikowane są jako organiczne, a składniki pochodzą ze Sprawiedliwego Handlu. Mają też certyfikat społecznej odpowiedzialności Fair for Life.

 

Josef Zotter

Josef Zotter

 

Czarodziejem stojącym za marką jest czekoladnik Josef Zotter, indywidualista tworzący czekoladę dla indywidualistów, skutecznie stawiając na głowie nasze wyobrażenia o słodkich przysmakach. Sprzeciw wobec status quo przekłada się na własny sposób produkcji tzw. ręcznieczerpanych (handgeschöpften, hand-scooped) czekolad, produkcja od ziarna do tabliczki (bean-to-bar) oraz bezwarunkowy wybór składników które są „fair” i organiczne. Firma obchodziła w 2012 roku dwudziestolecie czekoladowej działalności. Nie bez początkowych problemów, ale Zotterowi udało się ukroić kawałek czekoladowego tortu – nie tylko w Austrii (nawet nie tylko w Europie). Niedawno w Szanghaju otwarto niedużą pracownię i strefę degustacyjno-edukacyjną mającą przybliżyć Chińczykom smak austriackiej czekolady. Nie oznacza to jednak planów przenosin produkcji do Chin, tabliczki będą tam eksportowane z Austrii.

 

Fabrykę Zottera można zwiedzać oraz na miejscu zrobić zakupy. Przedsmak wycieczki daje nam panorama na stronie firmy lub Zotterowa Piosenka:

 

 

Wybrane produkty manufaktury czekolady Zotter:

– czekolady twarde Labooko, pakowane po dwie tabliczki 35g w jednym opakowaniu
– czekolady nadziewane (aka „ręcznieczerpane”)
– okrągłe tabliczki Mitzi Blue
– Balleros – różności w czekoladzie
– napoje czekoladowe Overdose (ang. „przedawkowanie”)

 

Zotter na mapie Austrii:

Bergl na mapie Austrii - Zotter

Dokładna lokalizacja na mapach OpenStreetMap.

zotter Schokoladen Manufaktur GmbH
Bergl 56, 8333 Riegersburg, AUSTRIA
Telefon: +43 – 3152 – 5554
Faks: +43 – 3152 – 5554 – 22
E-mail: schokolade@zotter.at

Godziny pracy:

Maj – Październik: od poniedziałku do soboty 9.00-20.00
Październik – Kwiecień: od poniedziałku do soboty 9.00-19.00