Michel Cluizel

Chocolaterie Michel Cluizel

 

logo Michel Cluizel

Siedziba: Damville (Normandia), Francja

Już trzecie pokolenie w rodzinie Cluizel pokochało czekoladę, z korzyścią dla czekoholików na całym świecie. Dziś rodzinną kuchnię zamieniono w prężną firmę zatrudniającą 250 pracowników i zajmującą 18 000 metrów kwadratowych powierzchni, mającą swoje punkty sprzedaży w Paryżu i Nowym Jorku. Firma nadal pozostaje rodzinna – prowadzi ją Marc Cluizel, syn znanego z nazwy manufaktury Michela.

produkty domu czekolady Cluizel

Spośród produktów Cluizela wyróżniają się tabliczki plantacyjne z serii „1er Crus de Plantation”, z niezwykłym Mangaro na czele (Madagaskar, w wersji ciemnej i ciemnomlecznej). Recenzenci doceniają również Los Ancones. Warta uwagi jest czekolada 99% „Noir Infini”, piękne spotkanie z kakao, lekko doprawione korzennymi przyprawami i wanilią. Poszukiwacze nietypowych prezentów mogą się skusić na… czekoladowe sardynki.

Sardynki od Michel Cluizel

W siedzibie manufaktury Michel Cluizel znajdziemy czekoladowe muzeum „Chocolatrium”, ze zbiorem czekoladowych przedmiotów, maszyn i fotografii, salą kinową, miejscem warsztatów i cogodzinnych degustacji. Zwiedzać można od wtorku do soboty od 10 do 18ej (ostatnie wejście: 16.45). Bilety kosztują 5.5 EUR dla dorosłych, 4 EUR dla młodzieży, a dzieci poniżej 6 roku życia wpuszczane są nieodpłatnie. Nieco droższy jest udział w profesjonalnych degustacjach, ten kosztuje 18 EUR.

Lokalizacja:

Route de Conches • 27240 Damville, Francja
Tel.+33 (0)2 32 35 20 75

Marc Cluizel i krótkie wprowadzenie w świat czekolad Cluizela w formie video:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *