“Marzenie, które przybrało postać czekolady”
Amedei to owoc pracy Cecilli i Alessio Tessierich, dziś prowadzony przez Cecilię, nazywaną pierwszą kobietą która została mistrzem czekolady (maître chocolatier/maestro cioccolatiere). Pierwsze tabliczki opuściły toskański zakład w 1998 roku, aby niedługo potem zdobyć uznanie jurorów Akademii Czekolady i sławę jednego z najlepszych producentów czekolady na świecie.
Produkty z manufaktury rodziny Tessieri znajdziemy w ekskluzywnych delikatesach, droższych sklepach z włoską żywnością oraz w Internecie.
W grudniu 2013 roku w Nowym Jorku otworzono pierwszy butik Amedei – Amedei Store (15 East 18th street, New York, NY 10003, 212-982-8113)
Z kuwertur Amedei korzysta wielu szefów kuchni w dobrych restauracjach, choć tam popularnością ustępują one francuskiej Valrhonie – marce, bez której nie byłoby Amedei. Ale to już inna historia…
Najważniejsze produkty Amedei:
- Amedei Porcelana (limitowana, 20.000 ręcznie numerowanych tabliczek rocznie + neapolitanki)
- Amedei Blanco de Criollo (limitowana, 20.000 ręcznie numerowanych tabliczek rocznie + neapolitanki)
- Amedei 9
- Amedei Chuao
- Amedei Toscano Black 63%
Amedei S.r.l.
Via San Gervasio, 29
56025 La Rotta – Pontedera (Pisa)
Po umówieniu się telefonicznie (+39 0587 48 48 49), lub e-mailowo ( office@amedei.it ), manufakturę można zwiedzać w grupach od 4 do 10 osób, biorąc też udział w niedługiej degustacji. Musimy liczyć się z wydatkiem od 50 do 120 EUR za osobę w zależności od wersji (droższa wersja pozwala odwiedzić obszar produkcyjny).